Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

"Ο Γάλλος Συγγραφέας Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ" Γράφει η Νότα Κυμοθόη

Ο Γάλλος Συγγραφέας Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ:
Γράφει η Νότα Κυμοθόη*
 Ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ (1900-1944) με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο Antoine Jean Baptiste Marie Roger de Saint Exupery, γεννήθηκε σαν σήμερα 29 Ιουνίου στην πόλη Λυών της Γαλλίας.  Μια εποχή οπού έκανε την εμφάνισή του το αεροπλάνο και ο τότε κόσμος θαύμαζε ενθουσιασμένος τις πτήσεις. Νεαρός αρραβωνιάστηκε και στη συνέχεια ακολούθησε την στρατιωτική του θητεία, όπου εκπαιδεύτηκε σε στρατιωτικά αεροπλάνα και με το βαθμό του ανθυπολοχαγού κατόρθωσε να πάρει πτυχίο Πιλότου μαχητικών αεροσκαφών. Είχε ένα μεγάλο ατύχημα καθώς σε αεροπορική βάση των Παρισίων έπαθε κρανιοεγκεφαλική κάκωση που του δημιούργησε σοβαρή άνια. Η αρραβωνιαστικιά του τον εγκατέλειψε και μέσα στη μεγάλη του θλίψη έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ο Αεροπόρος".
     Αναζήτησε εργασία σχετική με τα αεροπλάνα σε μια γαλλική εταιρεία που εκτελούσε ταχυδρομικές πτήσεις Τουλούζη-Β. Αφρική κι ανάμεσα σε ώρες σχόλης, έβρισκε ευκαιρία να γράφει. Και εκδίδει το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Ταχυδρομείο του Νότου". Οι κίνδυνοι και τα συναισθήματα έδωσαν στο χέρι του μια γραφή πολύ δυνατή και γράφει σε κάποιο σημείο: "Αν θες να κάνεις τους ανθρώπους να κατασκευάσουν καράβια, μη κάνεις φασαρία προσπαθώντας να τους συγκεντρώσεις, να τους αναθέσεις εργασίες και να τους βάλεις να κόβουν ξύλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους κάνεις να ποθήσουν το μεγαλείο και την απεραντοσύνη της θάλασσας". Μιλώντας σαν φιλόσοφος με σκέψεις που γεννήθηκαν κατά την διάρκεια της εργασίας του από παρατηρήσεις καθώς μέσα στο πιλοτήριο  ήταν αυτός και ο Πιλότος. "Οι άνθρωποι ενώνονται μόνο όταν θέτουν τους ίδιους κοινούς στόχους, γιατί το ιδανικό είναι εκείνο που εξυψώνει τα νοήματα". 
         Ο Προϊστάμενός του στην εταιρεία που εργαζόταν ήταν ο Ντιντιέ Ντορά  που ενθουσιάστηκε από τη γραφή του και του ανέθεσε τη θέση του Σταθμάρχη το 1927 στην περιοχή Κάπ Ζουμπί στη μέση της Ισπανικης Σαχάρας, όπου σταματούσαν αεροπλάνα για ανεφοδιασμό ή αν είχαν κάποια βλάβη. Ήταν σαν εξόριστος αλλά κατόρθωσε να προσφέρει καλές υπηρεσίες και η γαλλική εταιρεία Λατεκέρ εξελίχτηκε στην Αεροποστάλ την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία μεταφοράς ταχυδρομείου που μετέφερε κι επιβάτες. Έτσι του έδωσαν Αναγνώριση κρατική και τον τίτλο "Σταυρό Ιπποτών Λεγεώνας Τιμής"
      Η ζωή του έχει όλο περιπέτεια και το 1929 που επεκτέθηκε η εταιρεία στη Ν. Αμερική διορίζεται Σταθμάρχης στην Αργεντινή.  Το 1933 η εταιρεία του αγοράζεται από κάποιο Όμιλο και μετονομάζεται σε Air France και διαφωνώντας μαζί τους αποφασίζει να φύγει. Γράφει το τρίτο του βιβλίο με τίτλο "Νυχτερινή Πτήση" που γυρίστηκε ταινία με τίτλο "Άνεμος, άμμος κι Άστρα". 
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσει χρήματα και το 1935 και 1936 οι Νουβέλες του "Αν Μαρί" και "Σαββατοκύριακο στο Αλγέρι" γίνονται κι αυτές ταινίες. Έλυσε κάποια οικονομικά προβλήματα και κατορθώνει να λάβει τη θέση ως Δοκιμαστής Πιλότος σε μεγάλο αεροπλάνο της εταιρείας που κάνει δρομολόγια στο Αλγέρι. Και κατορθώνει το 1936 ν΄αγοράσει ένα δικό του αεροπλάνο για να κάνει πτήσεις Γαλλία- Σαϊγκόν. Όμως από αμμοθύελλα χτυπιέται και τσακίζεται, πέφτοντας στην έρημο της Λιβύης.
      Μετά από περιπέτεια διάσωσής του το 1937 επιχειρεί διηπειρωτικές πτήσεις με την ίδια εταιρεία την Air France διασχίζοντας τον Ατλαντικό από Ευρώπη στην Κεντρική Αμερική. Αλλά το ατύχημα στην Γουατεμάλα τον κλείνει μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ν. Υόρκη. Γράφει το βιβλίο του "Γη των Ανθρώπων" και συνεχίζει με το επόμενο με τίτλο "Ο Μικρός Πρίγκιπας".
    Έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία και το 1938 επιστρέφει στη Γαλλία κι εργάζεται ως Δημοσιογράφος πολεμικός ανταποκριτής γράφοντας άρθρα φιλοκυβερνητικά κι εναντίον του Φράνκο. Τότε βραβεύεται από τη Γαλλική Ακαδημία για τα βιβλία του αυτά.
     Το σπουδαίο βιβλίο του "Ο Μικρός Πρίγκιπας" ενώ γράφτηκε για παιδιά διαβάζεται κι από τους γονείς τους ως ένα έργο φιλοσοφικού περιεχομένου. Η κατάκριση μαζί με την ειρωνεία  για τον κόσμο των μεγάλων μαζί με τα σχέδιά του αποτέλεσαν ένα έργο με καθαρή αντιπολεμική σημασία. Το βιβλίο μιλάει για την Αγάπη και για τη Φιλία που για να υπάρξουν σε ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρχει Ειρήνης έδαφος. 
      Ένα σπουδαίο βιβλίο το οποίο έγραψε όταν βρισκόταν στην Αμερική, που είχε καταφύγει, όταν η Γερμανία είχε υποτάξει τη Γαλλία κι ο αγαπημένος του φίλος είχε σκοτωθεί. "Η ουσία χάνεται όταν κοιτάζεις τη ζωή μόνο με τα μάτια, γιατί σωστά μόνον η καρδιά βλέπει" ...
     Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος  αφ΄ ενός συνδέεται με εποχές έντονες, αφ΄ ετέρου συνδέεται και με την εποχή των αεροπλάνων και τα έργα του είναι αθάνατα. Το βιβλίο του "Ο Μικρός Πρίγκιπας" έχει πουλήσει πάνω από 100.000.000 αντίτυπα μεταφρασμένο σε 250 γλώσσες και διαλέκτους και η Γαλλία τιμά το όνομά του Σαιντ Εξυπερύ σε δρόμους, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και στο αεροδρόμιο της πόλεως Λυών.
       Προσωπικά έχω περάσει αρκετές ημέρες, σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής μου, μέσα στις σελίδες του και τον ευχαριστώ πολύ, για όλη τη γνώση και τις ιδέες οπού μου έδωσε. Γι΄ αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου, ν΄αφιερώσω ελάχιστα λόγια για την ιερή αυτή ημέρας της γέννησής του. Γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, αλλά αυτός εδώ ο Συγγραφέας, με έχει πολύ συγκινήσει από μικρό παιδί...
 *Η Νότα Κυμοθόη είναι Λογοτέχνης και Εικαστικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: