Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Νότα Κυμοθόη "Ο Έλληνας Συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης"

Νότα Κυμοθόη* "Ο Έλληνας Συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης" 
Έχει καθιερωθεί το 2020 ως λογοτεχνικό έτος αφιερωμένο στον σπουδαίο πεζογράφο Α. Σαμαράκη. Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 16 Αυγούστου το 1919 στην Αθήνα κι είναι ένας σπουδαίος πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς, με το έργο του να έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Νομικός στο επάγγελμα και με δράση έντονη μέσα στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών Ναζί. Το 1944 τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Κατάφερε ν' αποδράσει και ν΄αντιστέκεται με το δικό του τρόπο. Το 1945 επανήλθε και πάλι στο Υπουργείο Εργασίας και παρέμεινε ως το 1963. Είχαν εκδοθεί τα βιβλία του. "Ζητείται ελπίς" το 1954 και  το 1961 το "Αρνούμαι", για το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1962. Την ίδια χρονιά εκδίδεται το βιβλίο του "Γραφείο ιδεών". Συνεχίζει με έκδοση του βιβλίου του "Το λάθος"  το 1965, που είναι ένα αλληγορικό βιβλίο μυθιστόρημα για τα ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα που τιμάται με το Έπαθλο Βραβείο των Δώδεκα του Κώστα Ουράνη το 1966.
       Εργάζεται ως "εμπειρογνώμων" στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών και σε πολλές χώρες αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας κοινωνικά θέματα. Το 1970 η Γαλλία του απονέμει το Μέγα Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο του "Το λάθος". Το έτος 1973 εκδίδεται το βιβλίο του "Το διαβατήριο". Το 1982 τιμάται από την οργάνωση Europalia για το σύνολο του έργου του και το 1989. Το 1992 εκδίδεται το βιβλίο του "Η κόντρα", ενώ του δίνουν τον τίτλο Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Unicef και το 1995 τιμάται με το Σταυρό του ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1996 εκδίδει την "Αυτοβιογραφία" του.
       Είχε την ιδέα να εκφράζουν οι νέοι τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και δημιουργήθηκε η Βουλή των Εφήβων, που συνεδρίαζε άτυπα κι είχαν λόγο οι νέοι μέσα στην ελληνική Βουλή.
    Ο Αντώνης Σαμαράκης, άφησε το γήινο επίπεδο στις 8 Αυγούστου 2003 και το σώμα του πήγε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής, όπως ήταν η επιθυμία του.
*Η Νότα Κυμοθόη είναι Λογοτέχνης και Εικαστικός