Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

"Ο Αμερικανός Συγγραφέας Nathaniel Hawthorne" Γράφει η Νότα Κυμοθόη

 "Ο Αμερικανός Συγγραφέας Nathalian Hawthorne":
 Γράφει η Νότα Κυμοθόη*

Ο Ναθάνιελ Χόθορν (Nathaniel Hawthorne) γεννήθηκε σαν σήμερα στις 4 Ιουλίου το 1804 στην πόλη Σάλεμ της Αμερικής. Ένας σπουδαίος Συγγραφέας οπού τα έργα του Μυθιστορήματα και Διηγήματα μας δίνουν πολλές πληροφορίες για την εποχή του . Εντύπωση μου έχει προκαλέσει το πρώτο και σπουδαίο του Μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1850  με τίτλο "Το Άλικο Γράμμα" ή "The Scarlet Letter" όπως είναι ο τίτλος του στην αγγλική γλώσσα. 
     Το βιβλίο του βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της Anne Hutchinson (1591-1633). Η Άν Χάτσινσον ήταν μια Αμερική από την Αγγλία, βαθύτατα πουριτανή η οποία όμως αμφισβήτησε την ανδροκρατούμενη ηγεσία της εποχής της. Ήταν κόρη ιερέα που άσκησε δριμεία κριτική στην αγγλικανική εκκλησία κι αγωνίστηκε η ίδια ενάντια στον αποκλεισμό των γυναικών από τις θέσεις εξουσίας. Το βιβλίο του Ναθάνιελ Χόθορν μέσα στην πρώτη εβδομάδα έκδοσής του, πούλησε 2.500 αντίτυπα. Στο βιβλίο του με αφορμή την παράνομη ερωτική σχέση μιας νέας γυναίκας με τον πάστορα της μικρής κοινότητας. Η γέννηση του παιδιού τους, θα σημάνει εξοστρακισμό της γυναίκας από την κοινωνία για να μη συμβεί καταστροφή ηθική, ψυχική και κοινωνική του πάστορα. Οι κριτικοί της εποχής του, όπως ο καλός του φίλος Edwin Percy Whipple, έκαναν αρνητικά σχόλια γι΄αυτό του το έργο με μίσος νοσηρής έντασης. Δηλαδή ο ίδιος του ο φίλος, δεν τον υποστήριξε κι αυτό μου θυμίζει πολλές ιστορίες αξιόλογων λογοτεχνικών έργων, που κάποιοι κι επί ημερών μας κάνουν το ίδιο. Μόνον ο David Herbert Lawrence (1885 - 1930) Άγγλος Συγγραφέας και Ποιητής, έγραψε καλή κριτική γι΄ αυτό το βιβλίο χαρακτηρίζοντας "Το Άλικο Γράμμα" ως ένα από τα καλύτερα και τελειότερα λογοτεχνικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας.
     Το 1851 γράφει το βιβλίο με τίτλο "Το σπίτι με τα εφτά αετώματα" The House of the Seven Gables. Η λογοτεχνική του πορεία είναι σπουδαία μέσα από μια σειρά βιβλίων που η λογοτεχνική του γραφή, μας προσφέρει σπουδαία γνώση για την εποχή του.
     Τα Μυθιστορήματά του"The Blithedale Romance" Μυθιστόρημα το 1852 και "The Marble Faun" 1960 αλλά και τα Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί και διαβάζονται σε πολλές χώρες του κόσμου.
     Τα σπουδαία του Διηγήματα: "The Minister's Black Veil " , " Roger Malvin's Buriaτο" και  "My Kinsman, Major Molineux" 1832. Ακολουθούν  "Wakefield" και "Footprints in the Seashore " το 1835. "Mr.Higginbotham's Catastrophe", "The Prophetic Pictures", "Snow flakes ",  "The Gentle Boy ", "The Great Carbuncle"  και "Dr. Heidegger's Experiment" το 1837. Τα βιβλία του "Earth's Holocaust"και  "Rappaccini's Daughter" το 1944, το "Ethan Brand " 1950 και "Feathertop " 1852.
     Πολυγραφότατος Συγγραφέας, κατόρθωσε με την νίκη του Φραγκλίνου Πιρς το 1853 να διοριστεί Πρόξενος στην Λίβερπουλ. Ταξίδεψε στην Ιταλία και στην Αγγλία όπου αναφέρουν πως στο διάστημα αυτό έγραψε και το Μυθιστόρημά του "The Marble Faun" 1960.
      Τιμής Ένεκεν για την σημερινή ημέρα γέννησής του, γιατί μέσα στις σελίδες των βιβλίων του, πέρασα πολλές ώρες ταξιδεύοντας στις σκέψεις του και απόλαυσα τη γραφή του.
*Η Νότα Κυμοθόη είναι Λογοτέχνης και Εικαστικός