Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Νότα Κυμοθόη "Αναβίωση Ολυμπιακών Αγώνων"

Νότα Κυμοθόη

"Αναβίωση Ολυμπιακών Αγώνων"

    Το 1896, αναβιώνουν στην Αθήνα οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είχαν απαγορευτεί από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄(347 π.Χ.-395 π.Χ.), επί εποχής του οι χριστιανοί τους θεωρούσαν ειδωλολατρικούς, μιας και το μίσος τους για τον πατέρα θεών κι ανθρώπων τον ΖΕΥ είχε φτάσει σε σημείο να καταστρέψουν ολοσχερώς τον σπουδαίο αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό. Το θέμα αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση, διότι μέχρι και των ημερών μας ο σκοταδισμός τους έχει ξεπεράσει τα πολιτισμικά όρια της λογικής και νοημοσύνης, προσβάλοντας την επιστημονική και πολιτισμική ανθρωπότητα, με ρατσισμό, εχθρότητα, μίσος και ψεύδη εναντίον του ελληνικού έθνους.
      Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν φτάσει έως των ημερών μας με λαμπρότητα μεγάλη. Αρχή εορτασμού τους ήταν η αρχαία Ολυμπία το 776 π. Χ. ως αγώνισμα σταδίου. Μετά επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα και είχαν θρησκευτική σημασία. Γίνονταν προς τιμή του Θεού Ζηνός (ο Ζευς του Ζηνός), του οποίου η λαμπρή παράσταση ενός εντυπωσιακού αγάλματος στην αρχαία Ολυμπία σαγήνευε τους πάντες. Ήταν ο πατέρας θεών κι ανθρώπων και η αίγλη του είχε διαδοθεί σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.
Οι αθλητές αγωνίζονταν με ευγενή άμιλλα και οι νικητές έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι από κλαδιά αγριελιάς. Ήταν για τον τόπο τους ιερά πρόσωπα και κατατάσσονταν στους αθανάτους! Κατά την περίοδο διεξαγωγής τους σταματούσαν οι πολεμικές διαμάχες κι επικρατούσε ειρήνη. 
Εκείνη την εποχή, το 1896 ίσχυε ακόμη το Ιουλιανό ημερολόγιο και το διάστημα 6-15  Απριλίου ήταν 25-3 Απριλίου τότε. 

     Αλλά πριν από το 1896, περί το 1856, ο Ευάγγελος Ζάππας, ένας από τους σπουδαίους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδας, που ζούσε στη Ρουμανία, έστειλε επιστολή στον βασιλιά Όθωνα, πως αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε γοητευμένος με την ιδέα της αναβίωσής τους, ύστερα από τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας από τους Γερμανούς. Ο τότε Υπουργός εξωτερικών Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής στάθηκε αρνητής της ιδέας του αυτής, απαντώντας του αρνητικά στην επιστολή του. Υπήρξε όμως συνεννόηση με τον Ποιητή Παναγιώτη Σούτσο, ο οποίος με σειρά άρθρων του στον ελληνικό τύπο, ξεσήκωσε την κοινή γνώμη και πυροδότησε αυτήν την ιδέα του. Οι εξελίξεις ήταν δραστικές και το επίσημο τότε ελληνικό κράτος υπέγραψε βασιλικό διάταγμα Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.Έτσι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν το 1859 στην Αθήνα! Προσωπικά τον ευγνωμονώ γι΄ αυτό το γεγονός!
Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας το 1865 πέθανε, αφήνοντας σπουδαία κληρονομιά, μεγίστου χρηματικού ποσού. Με αυτό αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο το γνωστό Καλλιμάρμαρο, που είχε χτιστεί στην αρχαιότητα προς τιμήν της Θεάς Αθηνάς το 329 π. Χ. Αλλά η καταστροφή ήταν φανερή έως και την εποχή του μεσαίωνα που είχαν εξαφανίσει όλα τα μάρμαρά του και ήταν ερείπιο και ο Ευάγγελος Ζάππας χρηματοδότησε την αναμαρμάρωσή του. Τα σχέδια ήταν του Ερνέστου Τσίλερ και του Αναστάσιου Μεταξά! Έτσι αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, που αποτελεί ένα πραγματικό Έργο Αρχιτεκτονικής Τέχνης!
(συνεχίζεται)
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός, Ποιήτρια