Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Νότα Κυμοθόη "Παρουσίαση δύο βιβλίων 2023" Εκδόσεις Όστρια

Νότα Κυμοθόη "Παρουσίαση δύο βιβλίων 2023" Εκδόσεις Όστρια

Με επιτυχία μεγίστη στις 23 Οκτώβρη 2023, στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο των εκδόσεων Όστρια, Χέυδεν 3 Πεδίον Άρεως στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν τα δύο βιβλία της Νότας Κυμοθόη που εκδόθηκαν το Καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται για τα βιβλία Νέας Ελληνικής Ποίησης με τίτλους: 

"Σύμπαντος δωρεά" και "ΕΡΩ". Έργα υψηλής ποιητικής τέχνης και τα δύο βιβλία της. Καλαίσθητα με πλούσιο περιεχόμενο που διδάσκει και τέρπει ως και τον πιο απαιτητικό  αναγνώστη.

Το μουσικό σχήμα Duete of akroasi του Ωδείου Ακρόαση με την κ. Αλίκη Χολέβα στο πιάνο και την κ. Δέσποινα Τσαπακίδη στο φλάουτο μαζί τους και ο μαθητής της ΣΤ΄ Δημοτικού Θέμης Μετεβελής έκαναν την έναρξη της εκδήλωσης με μουσική.  Ακούσαμε μέρος από Dimitri Shostakovich 2 Waltz και ο Θέμης Μετεβελής έπαιξε με την κιθάρα του τον Ύμνο της χαράς!


Τα δύο σπουδαία βιβλία της Νότας Κυμοθόη παρουσίασαν δυο σπουδαίες προσωπικότητες. Ο κ. Κωνσταντίνος Σχινάς πρώην Πρεσβευτής Ειδικός Εμπειρογνώμων του ΥΠ. ΕΞ. και ο υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ηλίας Στόφυλας! Πρώτος μίλησε για το έργο της Λογοτέχνιδος Εικαστικού και Ποιήτριας Νότας Κυμοθόη, ο κ. Κωνσταντίνος Σχινάς τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ποιητικής σκέψης και γραφής της, καθώς ο λόγος της γεφυρώνει τους λαούς, διότι διαδίδει τον ελληνικό πολιτισμό στις χώρες, όπου ταξίδεψε, κατοίκησε κι εργάστηκε. Απήγγειλε ο ίδιος από τη δίγλωσση συλλογή στην ελληνική γλώσσα "Σύμπαντος δωρεά" κι αγγλική γλώσσα "Universe's bequest" σε μετάφραση του Ελληνοκαναδού Καθηγητή Aristaios Lykeiarxes (D.M.P.), το ποίημα με τίτλο "Των λαών το γεφύρι"!


Ακούσαμε και πάλι μουσική, μέρος από το κονσέρτο του Mozart για φλάουτο και πιάνο και ο Λογοτέχνης Σκηνοθέτης και Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ποιητής κ. Θανάσης Σάλτας απήγγειλε Ποιήματα από το βιβλίο "Σύμπαντος δωρεά". 

Η κ. Δέσποινα Τσαπακίδη με το φλάουτό της άπλωνε το μουσικό χαλί της να συνοδεύει την απαγγελία.

Έκλεισε το πρώτο μέρος με απαγγελία της  Νότας Κυμοθόη του Ποιήματός της "Απόδραση της Οδύνης" και με το Θέμη Μετεβελή να παίζει στην κιθάρα του ένα 3΄ μινουέτο!


Ο ομιλητής  και υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ κ. Ηλίας Στόφυλας μελετώντας το ποιητικό έργο της  Νότας Κυμοθόη στο βιβλίο της "ΕΡΩ", απέδωσε το όλο νόημα της ποιητικής σκέψης της Νότας Κυμοθόη εις βάθος με λογοτεχνική μανιέρα.  Νοήματα και έννοιες διαχρονικές με αξίες αξεπέραστες στων καιρών τα γυρίσματα. Τόνισε ο αξιόλογος Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας πως ο λόγος έχει διάρκεια και δύναμη στο ποιητικό της έργο.  Ακολούθησε μουσική του Duete of akroasi με πιάνο και φλάουτο

και το λόγο έλαβε η ίδια η Νότα Κυμοθόη, καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα της εκδήλωσης. 

Η ίδια απήγγειλε μέρος από το βιβλίο της ΕΡΩ που είναι αφιερωμένο στον αρχαίο Θεό Έρωτα!

"Είσαι το πύρινο φως που εκπηγάζει μέσα μου/ δίχως τη ρίζα του στο βυθό να γνωρίζω/ και μάταια στο είναι μου αναζητώ/ την πρώτη μου ηρεμία/ τον εαυτό μου/ το στίγμα μου./ Σαν ρίγος έρχεσαι γλυκό και με θρυμματίζεις στη βαθιά σιωπή της πρώτιστης ερημιάς μου./Αιωρούμενη σε κλωστή μεταξένια/ θαρρώ πως κάποιος ταρακουνά στο φαράγγι/ κάποιος απλώνει τη ζωή με φτερά./ Στα μύχια σκότη μου/ η ορμή σου διεισδύει./Φάος Ρυέντης Εσύ κι εγώ μια κυανή Περεηφικόλα./ Είσαι λοιπόν φτερωτός! Ο αρχαίος των Μυστηριων!/Η έσω λαγνεία των ιστών!/ Των κυττάρων μου η ταραχή!/... (η συνέχεια στο βιβλίο ΕΡΩ)
Ο Θέμης Μετεβελής έπαιξε με την κιθάρα του έναν ισπανικό χορό κι όταν τελείωσε

ζήτησε να μιλήσει ο Φιλόλογος και Ιστορικός Καθηγητής της Νότας Κυμοθόη, αλλά και συγγραφέας κ. Κλεομένης Κατσούλας! Την γνώριζε από το εξατάξιο Γυμνάσιο της Ελάτειας Λοκρίδος που την είχε κάποτε μαθήτρια. Τα λόγια του συγκινητικά κι αποκαλυπτικά για την λογοτεχνική αλλά και εικαστική πορεία της Νότας Κυμοθόη. Δήλωσε υπερήφανος για την πορεία της και θυμόταν πως στο μάθημά του κρατούσε πάντα σημειώσεις και παρακολουθούσε με προσοχή. Και η Νότα Κυμοθόη χαμογελώντας και συγκινημένη ευχαρίστησε για την καλή του διδασκαλία που την βοήθησε να μάθει Ιστορία, να διαβάζει και να θυμάται αυτά που μελετά με ακρίβεια!

Τίμησαν την εκδήλωση σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας των Γραμμάτων και Τεχνών της πόλεως των Αθηναίων. Φίλοι του βιβλίου και της μουσικής και ιδιαίτερα αναγνώστες της Ποίησης. Μαζί μας ήταν και η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος κ. Καίτη Τύμη ζωγράφος και ποιήτρια, ηθοποιοί, συγγραφείς, καθηγητές, επιχειρηματίες, φίλες, φίλοι και γνωστοί της Ποιήτριας και των ομιλητών!

Η Νότα Κυμοθόη ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και υπέγραψε στη συνέχεια τα βιβλία της. 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ

Νέα Ελληνική Ποίηση

Σύμπαντος δωρεά /Universe's bequest

 ISBN: 978-960-604-850-0

και 

Νέα Ελληνική Ποίηση

ΕΡΩ        ISBN: 978-960-604-863-0


Τα εξώφυλλα κοσμούν εικαστικά έργα ζωγραφικής της Νότας Κυμοθόη! Πραγματικό στολίδι!