Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Νότα Κυμοθόη "Η Αθήνα αλλάζει όψη, Πλατεία Ομονοίας"

Νότα Κυμοθόη "Η Αθήνα αλλάζει όψη,
Πλατεία Ομονοίας"
     Η Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλάζει όψη. Η αρχή έγινε από την πλατεία Ομονοίας, όπου ο νέος Δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης, τοποθέτησε ένα ωραίο συντριβάνι. Ολόγυρά του πράσινο και χώρος για περπάτημα και σε μια άκρη της, το έργο του σπουδαίου Γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου (Αθήνα 1930-2004) "Πεντάκυκλο". Ένα γλυπτό ύψους περί τα δεκαπέντε μέτρα, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, που κατασκευάστηκε για να κινείται με τη βοήθεια του νερού, όπως έλεγε ο αείμνηστος καλλιτέχνης "το νερό είναι το αίμα του γλυπτού". Είχε παρουσιαστεί στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001, αλλά ουδέποτε λειτούργησε, όπως είχε προγραμματιστεί από τον Γλύπτη του.

Το γλυπτό βρίσκεται στην Πλατεία Ομονοίας τώρα ενώ πριν ήταν τοποθετημένο στην Πλατεία Συντάγματος, πλάι στο καφέ από τη δεξιά πλευρά της εισόδου στο metro. Αλλά από τότε ποτέ δεν λειτούργησε ως έργο, όπως ήταν ο αρχικός του προορισμός. Τώρα βρίσκεται στην Πλατεία Ομονοίας κι ελάχιστοι περαστικοί ξέρουν τι είναι ή αντιλαμβάνονται την αισθητική καλλιτεχνία του και λειτουργικότητά του. Έχουν γίνει μια σειρά από πολλές ενέργειες και προσπάθειες να μεταφερθεί σε άλλους χώρους για να είναι πράγματι λειτουργικό, αλλά δεν βρήκαν απήχηση κι ανταπόκριση. Έτσι μετά από την αποπεράτωση της πλατείας Ομονοίας και το καθάρισμά της  απ΄όλα τα εργοτάξια και τα όσα εκεί γίνονταν για την αισθητική του χώρου της, το έργο του καλλιτέχνη έμεινε στη θέση του.  Οι πέντε του κύκλοι και η παράστασή του έχει μια θέση διακριτική στην πλατεία, όπου το συντριβάνι χοροπηδά με τα νερά τους, δίνοντας μια άλλη αισθητική στα πράγματα γύρω.

Το συντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας σε άλλους αρέσει και σε άλλους δεν αρέσει. Αυτό συμβαίνει πάντα, αφού οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικές απόψεις. Όμως η αλήθεια είναι πως πράγματι η όψη της Πλατείας Ομονοίας άλλαξε προς το καλύτερο. Η καθαριότητα, το νερό και η πρασινάδα έχουν προσδώσει μια καλύτερη αισθητική. Και με φόντο την παράσταση της Θεάς Αθηνάς στην όψη του πολυκαταστήματος Hondos, οι φωτογραφίες είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος. 


Αλλά και η άλλη πλευρά με το κλασσικό κτίριο του παλαιού ξενοδοχείου Μέγας Αλέξανδρος να φανερώνει την αίγλη του κάτω από τον καταγάλανο αθηναϊκό ουρανό. Η Πλατεία Ομονοίας καθαρή, λαμπερή και όμορφη να αναδεικνύει ολόγυρα τα παλαιά και μοντέρνα της κτίρια. Η κίνηση λιγοστή λόγω πανδημίας ακόμη ή ίσως λόγω της άλλης μεγάλης αλλαγής στον μεγάλο περίπατο που περιλαμβάνεται και η Οδός Πανεπιστημίου και η κίνηση  των τροχοφόρων οχημάτων προφανώς που φτάνει έως εδώ, είναι λιγοστή.
(Photography and writer Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: