Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ:Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΚΑΙ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

                              ArtKymothoeNota/Ζωγραφική Νότα Κυμοθόη © Νότα Κυμοθόη

Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΚΙ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη

Την Μεγάλη Τρίτη συνηθίζεται στις εκκλησίες να ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής. Μια λόγια γυναίκα, μορφωμένη και πολύ όμορφη, η οποία μαζί με άλλες νεαρές παρθένες της εποχής της είχαν επιλεγεί ως υποψήφιες νύφες για τον νεαρό βυζαντινό αυτοκράτορα Θεόφιλο (829-842). 
Μελετώντας λοιπόν το όλο θέμα, βλέπουμε πως ο νεαρός αυτοκράτωρ που ήταν μόλις 16 ετών, διότι σύμφωνα με τους ιστορικούς γεννήθηκε το 813 μ.Χ και το 829 μ.Χ. που πέθανε ο πατέρας του ανέβηκε στο θρόνο ο ίδιος λόγω διαδοχής. Η μητριά του Ευφροσύνη οργάνωσε στο βυζαντινό παλάτι γιορτή για να διαλέξει ο νεαρός αυτοκράτωρ γυναίκα, που θα την έστεφε Αυγούστα πλάι του. 
Η ομορφότερη απ΄όλες ήταν η Κασσιανή καθώς μελετάμε και το ογκώδες Μυθιστόρημα (1905) του Αριστείδη Κυριακού "Η Κασσιανή", την οποία αμέσως ερωτεύτηκε ο Θεόφιλος με την πρώτη ματιά. Έλαμπε η ομορφιά της μέσα στην παλατιανή σάλα κι ο νεαρός Θεόφιλος ήταν ακράτητος με σφοδρή ερωτική επιθυμία για την Κασσιανή. Αλλά υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο ας εξετάσουμε προσεχτικά.
Η μητέρα του Θεόφιλου ήταν η Θέκλα και πατέρας του ο Μιχαήλ Β΄ ο Τραυλός ή Ψελλός (770- 829 μ.Χ.). Όταν πέθανε η μητέρα του Θέκλα, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον πάντρεψε με την μοναχή Ευφροσύνη (κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΣΤ΄ που ήταν γιος της Ειρήνης Αθηναίας*). Η Ευφροσύνη ήταν κόρη του Κωνσταντίνου ΣΤ΄ και της Μαρίας της Άμνιας, σπουδαία λογία και βιβλιογράφος, την οποία όμως χώρισε ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ΣΤ΄ και την έκλεισε σε μοναστήρι μαζί με την αδερφή της Ειρήνη, γιατί ερωτεύτηκε τη Θεοδότη (ακόλουθο της Ειρήνης Αθηναίας, για να τον ελέγχει).
Στο μοναστήρι η Μαρία της Άμνιας γέννησε την Ευφροσύνη, η οποία αφού μεγάλωσε, την πάντρεψαν με τον Μιχαήλ Β΄ Τραυλό ή Ψελλό μετά το θάνατο της γυναίκας του Θέκλας. Ο Μιχαήλ Β' ο Τραυλός ή Ψελλός είχε αποκτήσει με τη Θέκλα τον Θεόφιλο ως διάδοχο του θρόνου του και με την Ευφροσύνη δεν είχε παιδιά. 
Η μητριά (βασιλομήτωρ) του Θεόφιλου και μοναχή Ευφροσύνη λοιπόν, διοργάνωσε τη γιορτή "καλλιστεία νεαρών κοριτσιών" για να διαλέξει σύζυγο ο μόλις 16 ετών Θεόφιλος που διαδέχτηκε στο θρόνο τον πατέρα του Μιχαήλ Β΄Τραυλό ή Ψελλό κι είχε γίνει αυτοκράτωρ του Βυζαντίου. Αλλά σύμφωνα με το πρωτόκολλο έπρεπε να στεφθεί και με γάμο, να υπάρχει βασιλομήτωρ για να αποκτήσει διάδοχο.
Ο λαός στο Βυζάντιο δεν ήθελε την πρώην μοναχή Ευφροσύνη και εκείνη την εποχή μάστιζε το βυζαντινό κράτος ο εμφύλιος πόλεμος της εικονομαχίας και εικονολατρίας.
 Η απόφαση όμως εκλογής νύφης, λόγω του ότι ήταν ανήλικος ο Θεόφιλος, την είχε η μητέρα του και βασιλομήτωρ Ευφροσύνη, σύμφωνα με τις έως τότε βυζαντινές συνήθειες στο παλάτι. Ο Θεόφιλος ήθελε να παντρευτεί την Κασσιανή, αλλά η έξυπνη Ευφροσύνη τον έπεισε να διαλέξει την 15άχρονη κόρη του αξιωματικού από την Πελαγονία, την Θεοδώρα.
Η ερώτηση που τέθηκε από τον Θεόφιλο στην πανέμορφη Κασσιανή κατόπιν συμβουλής της Ευφροσύνης ήταν η εξής: "Ω γύναι, ως άρα δια γυναικός ερρύει τα φαύλα" δηλαδή "από τη γυναίκα προέρχονται τα άσχημα".
Η Κασσιανή αισθάνθηκε μεγάλη προσβολή, καθώς πρόσβαλε τη γυναικεία φύση της, δημοσίως, θεωρώντας την γυναίκα ως μοναδική αιτία κακών. Δίχως να πτοηθεί από το λαμπερό στέμμα του αυτοκράτορα του απάντησε: "Ω βασιλεύ, αλλά και δια γυναικός πηγάζει το κρείτοννα".
Η σοφή αυτή φράση της Κασσιανής θύμωσε την Ευφροσύνη και τον συμβούλεψε να μη παντρευτεί την όμορφη της καρδιάς του γιατί η σοφία της θαμπώνει το θρόνο του. Λυπημένος  ο Θεόφιλος έστρεψε το βλέμμα του από τη μητριά του Ευφροσύνη προς την Κασσιανή και της είπε:" Ω γύναι, είθε να εσίνας" δηλαδή "ω γυναίκα, μακάρι να σιωπούσες"...
Η Ευφροσύνη ενέκρινε την Θεοδώρα για νύφη του Θεόφιλου την οποία αναγκαστικά και παντρεύτηκε.
Με εντολή της Ευφροσύνης και της συγκλήτου αλλά και του Πατριάρχη, τιμώρησαν την Κασσιανή για ασέβεια και την έκλεισαν σε μοναστήρι. Ο Θεόφιλος μετά μανίας την έψαχνε και τη βρήκε. Ο έρωτάς του γι΄ αυτήν ήταν αγιάτρευτος. Απομάκρυνε την Ευφροσύνη και την έκλεισε κι αυτή σε μοναστήρι, ενώ κρυφά επισκεπτόταν την Κασσιανή για να τη συμβουλευτεί.
Η Κασσιανή αφιερωμένη στο Θεό, έγραφε Ποίηση...
Ο Θεόφιλος συμπονούσε τους φτωχούς και ταλαίπωρους και βοηθούσε το λαό του.
Η Θεοδώρα δεν είχε την καλύτερη τύχη ως βασιλομήτωρ πλάι στο Θεόφιλο. Κι αυτή κατέληξε σε μοναστήρι μαζί με τις κόρες της κι είναι θλιβερά τα γεγονότα. Ο Θεόφιλος πέθανε και ο γιος της Μιχαήλ Γ΄ το 842 μ. Χ. μόλις 3 ετών ως διάδοχος του θρόνου, έγινε αυτοκράτωρ και τον επιτρόπευε η ίδια. Αλλά ο αδερφός της Βάρδας έκανε τον ανιψιό του και γιο της κι αυτοκράτορα μέθυσο, για να έχει ο ίδιος εξουσία. Το 856 μ. Χ. δεν άντεξε τις πιέσεις και τη μεγάλη μανία του αδερφού της η Θεοδώρα και παρέδωσε το θησαυρό του βυζαντινού κράτους στη σύγκλητο.Ο αδερφός της Βάρδας έπεισε το γιο της Θεοδώρας και αυτοκράτορα να την κουρέψει και μαζί με τις κόρες της και αδερφές του (Θέκλα, Άννα, Αναστασία, Μαρία και Πουλχερία) να την κλείσουν στο μοναστήρι του Κοριανού κι εκεί πέθανε η Θεοδώρα το 867 μ.Χ. μέσα σε μεγάλη ίσως πίκρα για την προδοσία, τη μοχθηρία και τα αίσχη της βυζαντινής αυτοκρατορίας...
* Η Ειρήνη Αθηναία ήταν φιλόδοξη και της άρεσε να κυβερνά η ίδια ¨ως αυτοκράτωρ των Ρωμαίων"έχοντας στο ιστορικό της μια σειρά από διαμάχες, δολιοφθορές, δολοφονίες, προσβολές, τυφλώσεις και όλα αυτά για τη φιλοδοξία της να έχει μόνον αυτή την εξουσία.
Το τροπάριο της Κασσιανής ψάλλεται την Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες και όλοι νομίζουν πως αναφέρεται στην "πόρνη" γυναίκα, στιγματίζοντας την γυναικεία φύση για πάντα και σκεπάζοντας με το μοναχικό ράσο την ομορφιά του έρωτα!
Αν λοιπόν όλα τα έκτροπα κι όλες οι αμαρτίες του Βυζαντίου βγουν στην επιφάνεια, δεν ξέρω πόσα τροπάρια πρέπει να ψάλλουν καθημερινά, για να ξεπλυθούν όλοι αυτοί, που καταδικάζουν τη γυναίκα Κασσιανή ή την όποια γυναίκα ως"πόρνη" με ένα μεγάλο μένος ρατσισμού και σκοταδισμού που σέρνεται από τότε έως τις ημέρες μας σκοτεινό και καλυπτόμενο με ιερές τελετουργίες στο όνομα του Θεού της Αγάπης, για την ομορφιά και σοφία μιας γυναίκας !!!
Κι επειδή οι καιροί αλλάζουν και το 2018 έχουν έρθει στην επιφάνεια πολλά θέματα κρυφά, παρακαλώ το ΘΕΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ  να φέρει ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ και να πάψει αυτός ο διαχωρισμός, πως η γυναίκα είναι αμαρτωλή ενώ ο άντρας σοφός, τίμιος δεσπότης στον...οίκο της!!! ΠΌΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΘΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ;

Νότα Κυμοθόη "Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΚΑΙ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ"© Νότα Κυμοθόη


Δεν υπάρχουν σχόλια: