ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
ΗΛΙΑΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ 1821
Γράφει η Νότα Κυμοθόη
Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ή Λιάκος ήταν ο πρωτότοκος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σπουδαίου αγωνιστή στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων και είχε γεννηθεί στη Μάνη το 1765.
Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία το 1818 στις Κιτριές από τον Ηλία Χρυσοσπάθη μαζί με τον πατέρα του που ζούσε στην Μάνη κι εκείνος στη Στερεά Ελλάδα τα έβαλε με τον Ομέρ Μπέη της Καρύστου και σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 1821.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (ονομαζόταν Γεώργιος Γκόζιας και γεννήθηκε στη Δημητσάνα στις 25 Μαρτίου 1771 κι όταν αργότερα χειροτονήθηκε ως διάκονος πήρε το όνομα Γερμανός. Το 1818 ο Γερμανός μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις 17 Μαρτίου του 1821 λέγεται πως ευλόγησε τη σημαία της Επανάστασης στη Μονή της Αγίας Λαύρας ) και στις 25 Μαρτίου στην Πάτρα ύψωσε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου τη σημαία με τον Αι Γιώργη και κήρυξε κι αυτός την αρχή της επανάστασης στην Πάτρα, η οποία είχε ήδη αρχήσει στην Πελοπόννησο με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στις 23 Μαρτίου! Σε διεθνές (ευρωπαϊκό) επίπεδο η είδηση για εξέγερση στα πριγκιπάτα από τον Υψηλάντη δεν έγινε ευνοϊκά δεκτή από τις ισχυρές δυνάμεις της εποχής και μετά από μια σειρά διπλωματικών διεργασιών (Αγγλία, Αυστρία) και πιέσεων ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος αποκήρυξε τελικά την εξέγερση και ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' της Κωνσταντινούπολης αφόρισε τον Υψηλάντη και κάλεσε τον πληθυσμό να μείνει υπάκουος στο καθεστώς.
Η 25η Μαρτίου γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1838 κι από τότε καθιερώθηκε με θρησκευτική ευλάβεια σε όλο το πανελλήνιο. Η καθιέρωση της οφείλεται στην επιμονή και το πείσμα του Δημάρχου της Αθήνας Δημήτρη Καλλιφρονά (1805 – 1879). Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Την άλλη μέρα, Παρασκευή πρωί, ανήμερα του Ευαγγελισμού, η Αθήνα ξύπνησε με 21 νέους κανονιοβολισμούς. Αριθμός συμβολικός, που συνδυάζεται με το ’21 της επανάστασης κι άρχισαν να χτυπούν πανηγυρικά οι καμπάνες των εκκλησιών. Η δοξολογία ψάλθηκε στην Αγία Ειρήνη, στην Αιόλου όπου είχε πάει και ο Βαυαρός βασιλιάς Όθων ντυμένος με ελληνική φουστανέλα ενώ στήθηκαν χοροί στην Αθήνα και το βράδυ άναψαν λαδοφάναρα σε όλη την Αθήνα, που τότε ήταν μόνον 17.000 Αθηναίοι. Το θέαμα ήταν μεγάλο καθώς το βράδυ είδαν να σχηματίζεται στο δρόμο προς το Λυκαβητό ένας σταυρός με αναμμένα φαναράκια "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ". Κι εκείνη την εποχή "χρήματα δεν υπήρχαν"...τι μεγάλη σύμπτωση αλήθεια, και δαπανήθηκαν για την γιορτή τα χρήματα που προορίζονταν για το...Πανεπιστήμιο!..
copyright:Nota Kimothoi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου