Νότα Κυμοθόη:
"ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ"
Η Ήβη ήταν αγγελιοφόρος του θεϊκού ζεύγους Δία και Ήρας. Εκεί που στέκει ο επισκέπτης στην παραπλεύρως εικόνα, παρατηρήστε με προσοχή. Διακρίνεται η φτερωτή Ήβη και καθιστή η Θεά Ήρα. Η παράσταση αυτή στο αρχαίο ελληνικό Γλυπτό μάρμαρο π. Χ., έδωσε έμπνευση στους καλλιτέχνες της εποχής μ. Χ. για να δημιουργήσουν εικαστικά έργα που αναπαριστάνουν αυτό ακριβώς και ονομάστηκε "Ευαγγελισμός" Θεοτόκου. Αντικαθιστώντας και "σβήνοντας" την αρχαία ελληνική θρησκεία με ΒΙΑ, που είναι έκδηλη επάνω στο μαρμάρινο ΓΛΥΠΤΟ αυτής της ΜΕΤΩΠΗΣ. Η συμπεριφορά τους αυτή έφτασε σε σημείο να κατηγορούν την αρχαία ελληνική θρησκεία ως "ειδωλολατρεία". Ευγνωμοσύνη αισθάνομαι για το "κλειδί" αυτό της γνώσης, που φανερώνει τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού Πνεύματος, φανερώνει τους ΨΕΥΤΕΣ και ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣ του αρχαίου ελληνικού θρησκεύματος. Διότι ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ στη θρησκεία ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΑΝ, αυτοί που άρχουν σε αυτήν και μισούν την αρχαία ελληνική θρησκεία και τους αρχαίους Έλληνες Θεούς και τις αρχαίες Ελληνίδες Θεές. Οι εικόνες στις εκκλησιές ΌΛΕΣ είναι ΕΙΔΩΛΑ.
Η αρχαία Ελληνίδα Θεά Ήρα υπήρξε η ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΑ προστάτιδα του γάμου και των γυναικών κι αντικαθίσταται στη συνέχεια με την Μαρία που Ευαγγελίζεται μέσα στο Ναό του Σολομώντος και γεννά τον Εμμανουήλ μετονομαζόμενο σε Ιησού Χριστό Θεό=Θεοτόκος (ονομάστηκε έτσι το 600 μ. Χ., μετά από την ΣΤ΄ οικουμενική σύνοδο) και η φτερωτή Ήβη αντικαθίσταται με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Μια γλυκιά μορφή με ενέργεια Αρχής Αγγελίας, για Αναγέννηση Φύσεως που φέρνει νέα ζωή. Είναι η θεϊκή ενέργεια Εαρινοποίησης!
(η εικόνα είναι από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα, Ελλάδα)
Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης, υπάρχει αυτή η αρχαία ελληνική Μετόπη, από τον αρχαίο Ναό Παρθενώνα της Θεάς Αθηνάς. Όταν επιστραφούν όλες οι αρχαίες ελληνικές ΜΕΤΩΠΕΣ τα γνωστά αρχαία ελληνικά ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ θα διαφωτιστεί ο κόσμος και θα λάμψει όλη η αλήθεια!
Η ιστορία είναι αληθινή, καθώς ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος (347 μ.Χ.-395 μ.Χ.) της Νέας Ρώμης Ανατολής ( ή Βυζάντιο), που τον ονόμασε Μέγα κι΄ αυτόν, γιατί κατέστρεψε τους αρχαίους ελληνικούς ναούς, έχει ως αρχιστράτηγο τον Γότθο Αλάριχο Α'(376 μ.Χ.-410 μ.Χ.). Χριστιανοί και οι δυο και καταστροφείς του αρχαίου ελληνικού Πολιτισμού. Μετά τη Β΄ οικουμενική Σύνοδο (381 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε και στην Αττική ο Αλάριχος Α΄ την οποία λεηλάτησε, αλλά την αρχαία Αθήνα δεν την πείραξε, γιατί είχαν μετατρέψει με διαταγή του Μέγα Θεοδοσίου τον Ιερό Παρθενώνα σε ναό της Παρθένου Αθηνιώτισσας και λάτρευαν οι ορθόδοξοι Επίσκοποι την Παναγία. Με εντολές όμως του Μέγα Θεοδοσίου και των χριστιανών Επισκόπων και τις υποδείξεις τους, έφτασε στην Ελευσίνα ο Αλάριχος κι ολοσχερώς κατέστρεψε στην επιδρομή του τα Ιερά των αρχαίων Θεών κι έβαλε τέλος στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Ο Παρθενών μετατράπηκε σε ναό λατρείας της Παρθένου Αθηνιώτισσας (προσωνύμιο) που ταύτισαν με την Παρθένο Θεά Αθηνά, που λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Αθηναίοι στον Παρθενώνα. Ολόγυρα από τον Ιερό Παρθενώνα υπήρχαν φτερωτές παραστάσεις, οι γνωστές αρχαίες Νίκες, τις οποίες οι χριστιανοί Επίσκοποι έβλεπαν ως Αγγέλους. Η Μετόπη (αυτή της εικόνας στην άνω φωτογραφία) με την παράσταση Ενθρόνου Θεάς Ήρας προστάτιδας του γάμου και της Φτερωτής Ήβης ορθίας Φτερωτής Νίκης, την ταύτισαν με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ κι όλη την Γλυπτή αρχαία Ελληνική Μετόπη του Παρθενώνα της Θεάς Αθηνάς, με τον Ευαγγελισμό της Μαρίας μητέρας Ι. Χριστού. Κατέστρεψαν όμως την αρχαία Ελληνική Μετόπη, για να μη διακρίνεται καλά, ενώ περιέσωσαν ολόγυρα τις άλλες Μετόπες στον Παρθενώνα (μέσα στον οποίο είχαν χτίσει χριστιανικό ναό) με τις Φτερωτές Νίκες ολόγυρα (σήμερα όμως οι αρχαίες φτερωτές Νίκες βρίσκονται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης).
Στην Γ΄ οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο έδωσαν τον ελληνικό τίτλο Θεοτόκος=αυτή που τίκτει Θεό, στην Μαρία μητέρα του Εμμανουήλ Ιησού Χριστού. Αλλά δεν αναγνωριζόταν ακόμη, γιατί υπήρχαν διαμάχες στην Ανατολή με άλλα θρησκεύματα. Από εδώ είναι και η ιδέα για τις φτερωτές Αγγελικές μορφές και τα αγγελάκια. Ταύτισαν την Μαρία Θεοτόκο με την Παρθένο Θεά Αθηνά και με την Μεγάλη Μητέρα Θεά Ήρα και τον Αρχάγγελο Γαβριήλ με την παράσταση της Φτερωτής Ήβης. Η αρχαία Φτερωτή Ήβη σε αυτήν την Ιερή Μετόπη του Παρθενών ήταν η Αγγελιοφόρος του θεϊκού ζεύγους Δία και Ήρας.
Δείτε την εικόνα, με προσοχή, ακριβώς εκεί που στέκει ο επισκέπτης και παρατηρήστε με πολύ προσοχή. Διακρίνεται η φτερωτή Ήβη και καθιστή η Θεά Ήρα.
Nότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός, Ποιήτρια
Photography and writer Kymothoe Nota©Νότα Κυμοθόη