Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Εθιμοτυπικά της Λαμπρής:Γράφει η Νότα Κυμοθόη

           Εθιμοτυπικά της Λαμπρής:Γράφει η Νότα Κυμοθόη
Ο εορτασμός της Λαμπρής Ημέρας ή Πάσχα, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η Ανάσταση του Χριστού, κορυφώνεται την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, με το Φως το Αναστάσιμο!
Στην Εξαρχεία ή Μετόχι του Αγίου Τάφου στην Αθήνα, φέρνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα ο Έξαρχος την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου το απόγευμα. Παράδοση ετών με τους βρακοφόρους Κρητικούς συνοδεία. 
Γιατί άραγε οι Κρητικοί κι όχι άλλοι, από άλλα μέρη της Ελλάδας; Ίσως γιατί η Κρήτη είναι το πρώτο νησί που πάνω του περνάει το Άγιο Φως αεροπορικά. Κι όταν δεν υπήρχαν αεροπλάνα, πως ερχόταν; Αυτό είναι μια μεγάλη απορία...
Ίσως, γιατί ο Χριστός να έχει σχέση γένους από την Κρήτη. Λέω, ίσως...άσχετα αν οι ψαλμωδοί τον αποκαλούν υιό Δαβίδ...Ήταν;
Ο Έξαρχος δίνει το Άγιο Φως, για να μεταφερθεί από το Μετόχι στις άλλες εκκλησιές της Αττικής και της Ελλάδας. Μέσα στην εκκλησία είμαστε ελάχιστοι, έξω πλήθος κόσμου με λαμπάδες και φαναράκια, τα τηλεοπτικά κανάλια, φωτογράφοι κ δημοσιογράφοι και τουρίστες με τις φωτογραφικές μηχανές σ΄ετοιμότητα...
Το Άγιο Φως είναι Ολόλευκο και Λάμπει!!! Ο καθένας το βιώνει σύμφωνα με τη γνώση οπού έχει αλλά και την πίστη του στο Θείο Δράμα του Ιησού Χριστού όλες τις προηγούμενες ημέρες. 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους και όλες! Εύχομαι να κατανοήσει ο καθένας τη Δύναμη οπού έχει όλη η ιερή Διδασκαλία του Χριστού και για ποια ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ μιλάει. Ας ξεκαθαρίσει ο κόσμος το όλο θέμα κι ας κρατήσει την όλη ουσία κι όχι τα τυπικά της θρησκοληψίας.

Η Διδασκαλία του Χριστού δεν περιλαμβάνει "μίσος" για κανέναν. Αν κάποιος θέλει να "πιστεύει" αυτά, τα οποία δίδαξε, αυτός τα πιστεύει. Κανένα δικαίωμα δεν έχει να τα επιβάλλει δια της "βίας", μήτε δια "των κατηγοριών", μήτε "δια των μισαλλόδοξων λόγων του σε όσους δεν τα πιστεύουν".


ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ, ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ κι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το Χριστό, ας μελετήσουν τα Ευαγγέλια με ανοιχτή σκέψη και δίχως φόρτιση καμμιά. Όσοι δεν επιθυμούν να τον γνωρίσουν, τους ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ και ΜΕ ΑΓΑΠΗ, δίχως να προσπαθούν με τρόπο ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ, ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Η μεταφορική της έννοια κατανοείται μόνον με πίστη, αλλά και με γνώση κι επίγνωση! Έχουν γίνει πολλά λάθη, για να εδραιωθεί ο Χριστιανισμός ως θρησκεία. Πουθενά δεν αναφέρει η Διδασκαλία Του, να πάνε οι μαθητές του και να διδάξουν τους Έλληνες ή τους Εθνικούς, διότι αυτά όπου δίδασκε τα γνώριζαν.
Έτσι απλά, για να μη φανατίζονται με το θέμα οι εν αγνοία σκεπτόμενοι. οπού ενώ δεν έχουν μελετήσει την αρχαία ελληνική σκέψη, μήτε γνωρίζουν για το αρχαίο ελληνικό τελετουργικό των αρχαίων ελληνικών Μυστηρίων, κι αυτά τα Ελευσίνια τα κατέκλεψαν, αλλά μήτε γνωρίζουν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και μισούν θανάσιμα την Ελλάδα, τους Έλληνες φιλοσόφους και τα αρχαία ελληνικά μυστήρια, κατηγορούν συνεχώς τελετουργικά, ότι ιερό και όσιο αρχαίο ελληνικό υπήρχε, ως ειδωλολατρικό.

Οι όσοι πιστεύουμε στο Θεό, βλέπουμε στο Άγιο Φως, αυτό οπού πιστεύουμε.
Οι όσοι δεν το κατανοούν, βλέπουν απλά ένα κερί αναμμένο, και το υβρίζουν! Δικό τους θέμα αγνωσία και μη Μυήσεως! Και στην αρχαιότητα δεν ήταν όλοι Μυημένοι στα Ιερά Μυστήρια και δεν κατανοούσαν την αθάνατη Ψυχή, παρά στέκονταν μόνον στο θάνατο του σώματος.
Γι΄αυτούς τους απλούς κι αμύητους θνητούς της άγνοιας, του μίσους, της δολιότητας, της διαστρέβλωσης της αλήθειας ήρθε ο Εμμανουήλ και χρισμένος με βάπτισμα στα νερά ονομάστηκε Ιησούς Χριστός κι εκουσίως σταυρώθηκε γιατί πίστευε στην αιώνια αλήθεια τους Φωτός όπου ήταν η Άγια Ψυχή Του!!! Ήταν Φως εκ Φωτός Θεός Αληθινός για να πιστέψουν οι άπιστοι Ιουδαίοι Γραμματείς και Φαρισαίοι και ο λαός του Ισραήλ, που είχε λησμονήσει τις αλήθειες τις οποίες είχε διδαχτεί στην Αίγυπτο, αλλά και στην περιοχή του από τους αρχαίους Ελάμ (τους οποίους δεν δεχόταν και κατέστρεψε τα Ιερά Τους).
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΦΩΣ, ΤΟ ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ, ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!
Και στην λειτουργία της Αναστάσεως το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι άνθρωποι με λευκές λαμπάδες παίρνουν το Άγιο Φώς στην πρόσκληση του ιερέα ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ!..
Δεν ξέρω αν όλοι όσοι ανάβουν τις λευκές λαμπάδες τους, κατανοούν τι σημαίνει αυτό το κάλεσμα!..Οι περισσότεροι απλά ανάβουν τη λαμπάδα τους και προσπαθούν να μη τους σβήσει, ανταλλάσσουν φιλιά κι ευχές και φεύγουν για το σπίτι. Όπου έχουν ετοιμάσει τη μαγειρίτσα ή τρώνε τυρί και τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά, πίνοντας λίγο κρασί με την ευχή ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ κι απαντά ο άλλος ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Η λευκή λαμπάδα συμβολίζει την καθαρή ψυχή του ανθρώπου, σύμφωνα με την όλη διαδικασία της κάθαρσης η οποία έρχεται από την αρχαία Ελλάδα κι από τον καθαρμό των σωμάτων κι εξαγνισμό τους μέσα από όλη την διαδικασία ως να φτάσουν στην Τέλεση της Ημέρας των Μεγάλων κι Ιερών Ελευσινίων Μυστηρίων! 
Η λευκή λαμπάδα με την οποία παίρνουμε το Άγιο Φως, αυτόν το συμβολισμό έχει, καθώς έχει προηγηθεί η 40 ημερών νηστεία των ανθρώπων, που θέλουν να μετέχουν σε αυτήν την μεγάλη και Ιερή Τελετή του να Λάβουν το Άγιο Φως, που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού ( του εκλεκτού δηλαδή να το λάβει)!..Αλλά ελάχιστοι το κατανοούν αυτό, γιατί δυστυχώς δεν λένε την όλη αλήθεια καθαρά, αλλά την έχουν μπερδέψει με το φόβο των αμαρτιών.
Ο Χριστός σταυρώθηκε για να λυτρώσει τον άνθρωπο από τις πριν όλες του αμαρτίες!..Αυτή η λύτρωση, βιώνεται στον καθέναν χωριστά! Η πραγματική της όμως ουσία, είναι η Λύτρωση της ψυχής του ανθρώπου, από όλες τις μιαρές πριν πράξεις του ως ανθρώπινη ύπαρξη, που τον βαραίνουν. Ο καθαρμός στην αρχαιότητα είχε άλλη πορεία, αλλά στον χριστιανισμό ενώ έχει συμπεριληφθεί δεν δίδεται μεγάλη βαρύτητα σε αυτόν. Η αντιγραφή της όλης διαδικασίας του καθαρμού των αρχαίων Ελευσινίων Μυστηρίων, μέσα στο Χριστιανισμό είναι άσχημη αντιγραφή κι έτσι έχουν περάσει σε όλες τις χώρες και σε όλους τους λαούς με ελαφρότητα, με την εξομολόγηση σε ιερείς που δεν είναι όλοι άξιοι για την εξομολόγηση και για τον καθαρμό του προσερχόμενου ανθρώπου. Κι αυτό, διότι στην αρχαιότητα ο πιστός, που έφτανε μετά από νηστεία και τον καθαρμό της ψυχής και του σώματος να λάβει τη Μύηση, ήταν Μύστης Ιερός και Γνώστης, ικανός να διδάξει και να Δώσει Μύηση!
Έχουν "κλέψει" αυτήν την όλη διαδικασία τελετουργικά και την κρατάνε με "νύχια" και με "δόντια" σε τελετουργίες Ιεροσύνης...Αλλά όταν κλέβεις από την αρχαιότητα την όλη διαδικασία και προσπαθείς να την περάσεις στον κόσμο κατηγορώντας ακριβώς την αρχαία πηγή, απ΄όπου την έκλεψες και την αποκαλείς "ειδωλολατρεία", δεν είναι Ιερουργία όλη αυτή η διαδικασία, αλλά ένα θεατρικό δρώμενο, που παίζεται κάθε χρόνο δημοσίως και το πλήθος του κόσμου δεν κατανοεί την όλη του αλήθεια!..
Ευχαριστώντας τον Ιησού Χριστό, για όλη την αλήθεια οπού έδωσε και δίνει στον άνθρωπο που την αναζητά, γιορτάζουμε αυτήν την μεγάλη εορτή των εορτών, την Λαμπρή Ανάσταση ή Πάσχα, σύμφωνα με το Πεσάχ των Εβραίων, γιατί έγινε η όλη αυτή διαδικασία εκείνη την περίοδο γιορτής του Πάσχα τους κι ο Ιησούς Χριστός ανασταίνοντας από το θάνατο τον Λάζαρο, τους αποκάλυψε την όλη αλήθεια και τον σταύρωσαν, χλευάζοντάς τον  και στεφανώνοντάς τον ως βασιλιά τους με αγκάθινο στεφάνι κι όχι χρυσό, όπως τοποθετούν στο κεφάλι ενός βασιλιά.
Η παράσταση του Ιησού Χριστού με την καρδιά του στεφανωμένη με το αγκάθινο στεφάνι αναδίδει αναμμένη ως λαμπάδα Λαμπρής ή Πάσχα, Φως Λευκό και τον Λευκό Αρχαίο Ελληνικό Σταυρό της Ένωσης του Αρχέγονου Φωτός των Αρχαίων Ελληνικών Μυστηρίων Καθαρμού και Μύησης, πάνω στον οποίο σταυρώθηκε!!!
                                            'Εργο Ζωγραφικής της Νότας Κυμοθόη

Αυτή λοιπόν η Αναμμένη Λευκή Λαμπάδα είναι η Καθαρή Ψυχή και το Καθαρό Σώμα του κάθε προσερχόμενου να Λάβει Άγιο Φως την Ημέρα της Λαμπρής από την Ιερή Καρδιά του Ιησού Χριστού!!!
Χρόνια Πολλά εις πολλά πολλά έτη κι ας μη γνωρίζει ο απλός άνθρωπος τι σημαίνει όλο αυτό το τελετουργικό δρώμενο. Γιατί αν το γνώριζε, δεν θα υπήρχε πουθενά κανένας Ιούδας φίλος, μήτε Ιούδας γνωστός ή μήτε Ιούδας συγγενής ή μήτε Ιούδας πουθενά, για να προδώσει το Δάσκαλό Του. Αλλά,  το φίλημα του Ιούδα την ημέρα της Ανάστασης είναι τυπικό μεν, δίδεται δε μόνον από γνωστό σε γνωστό ευχόμενος ο ένας στον άλλον Χρόνια Πολλά!!!Γιατί, αν δεν υπήρχε ο Ιούδας, ίσως να μην υπήρχε και η Σταύρωση του Χριστού, ίσως να μην υπήρχε μήτε η Ανάσταση! Ας σταθούμε λοιπόν κι ας εστιάσουμε στο "Φως εκ Φωτός" αυτό οπού ο Χριστός έδωσε από το ΦΩΣ στο ΦΩΣ κι ας παρακαλέσει ο καθένας να του δοθεί η όλη φώτιση σε νου και καρδιά για γνώσης της αλήθειας κι ας μη στέκεται ο σημερινός άνθρωπος στη Σταύρωση, γιατί αποτελεί παρελθόν!!! Κι αυτό, διότι ο Χριστός ΦΩΣ έδειξε!!!
Ας χαρούμε την Λαμπρή Γιορτή με χαρά κοινωνίας ανθρώπων με αγάπη!!!
Και εθιμοτυπικά ας γευτούμε το πασχαλινό αρνί στην εξοχή με παρέα αγαπημένων συγγενών, φίλων, γνωστών κι αγνώστων! 


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!
 Φωτογραφίες και κείμενο της Νότας Κυμοθόη© Νότα Κυμοθόη