Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Νότα Κυμοθόη "Ακαδημία Αθηνών"Δοκίμιο


Νότα Κυμοθόη
"Ακαδημία Αθηνών"
Δοκίμιο

Η Ακαδημία Αθηνών, ένα από τα θαυμαστά νεοκλασικά κτήρια του κόσμου, βρίσκεται με είσοδο στην οδό Πανεπιστημίου (metro Panepistimio) στην Αθήνα και είναι ένα σπουδαίο οικοδόμημα από πλευράς Αρχιτεκτονικής και τέχνης που θαυμάζει ο κάθε επισκέπτης στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα.
εικόνα: φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη" Ακαδημία Αθηνών"© Νότα Κυμοθόη

Βρίσκεται μέσα στον κήπο της Ακαδημίας μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας που μπορεί να το θαυμάσει ο επισκέπτης βαδίζοντας.
Είναι ένα οικοδόμημα Ιωνικού ρυθμού και το κεντρικό του τμήμα είναι όπως ήταν ένας αρχαίος ελληνικός αμφιπρόστυλος Ναός σε σχήμα "Π" με αρμονικές γραμμές και κάλλος ώστε το φως να διαχέεται και να δημιουργεί μεταπτώσεις σκιάς και φωτός, που δημιουργούν μια αρμονική πλαστικότητα.


Η διακόσμησή του έγινε μεταξύ του 1870-1880 από τον Γλύπτη Λεωνίδα Δρόση που γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1843 και πέθανε στη Νάπολη το 1884. Ο πατέρας του καταγόταν από γενιά Ελλήνων που ζούσαν στην Γερμανία, αλλά με την σύσταση του Νεοελληνικού κράτους και του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα, ως στρατιωτικός εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε Ελληνίδα από την Τρίπολη. Είχε πολιτικογραφηθεί Γερμανός αλλά κρατούσε και την ελληνική του Υπηκοότητα επειδή η μάνα του ήταν γνήσια Ελληνίδα κι επειδή γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σπούδασε με υποτροφία του ελληνικού κράτους στο Μόναχο.
    Το 1968 δίδαξε ως Καθηγητής στο Σχολείο Τεχνών όπως ονομαζόταν τότε το Πολυτεχνείο σε σπουδαίους μαθητές Έλληνες, γλυπτική, όπως στους: Χαλεπά, Μπονάνο, Σώχο και Φιλιππότη.
Είναι ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού νεοκλασικισμού με ακρίβεια στη λεπτομέρεια και μνημειακότητα στις μορφές της γλυπτικής κι αρχιτεκτονικής του τέχνης.


Το Αέτωμα των Προπυλαίων της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελεί ένα αριστούργημα τέχνης του.
Είναι ολόγλυφη η παράσταση γέννηση της Θεάς Αθηνάς κόρη του Διός, από το σχέδιο του Αυστριακού Ζωγράφου Karl Rahl που δημιούργησε ο Λεωνίδας Δρόσης από μάρμαρο κι απέσπασε το 1872 το Α΄Βραβείο στην έκθεση της Βιέννης.
    Τα άλλα του γλυπτά στα 8 μικρότερα αετώματα των 2 πτερύγων της Ακαδημίας Αθηνών είναι σχέδια του Hansen από υλικό τερακότας και παριστάνουν την Αθηνά προστάτιδα: της Βιοτεχνίας, της Ναυπηγικής, της Γεωργίας και των Επιστημών κι είναι έργα του Πολωνού Γλύπτη Franz Melnitzki.
Τα δυο (2) υπέροχα έργα του Λεωνίδα Δρόση αποτελούν μέχρι σήμερα θαυμασμό στους επισκέπτες της Αθήνας, κι αυτά είναι:




1. Ο Κιθαρωδός Θεός Απόλλων, που βρίσκεται στα δεξιά από την είσοδο της Ακαδημίας Αθηνών και είναι ύψους 3,71 μέτρων. Ένα υπέροχο άγαλμα, που εντυπωσιάζει τον περαστικό διαβάτη και τον κάθε επισκέπτη, οπού τον θαυμάζει. Ο Λεωνίδας Δρόσης δημιούργησε με πολύ μεγάλη επιδεξιότητα της σμίλης του τον Κιθαρωδό Θεό Απόλλωνα. Δεσπόζει στον αττικό ουρανό και θυμίζει στους ερευνητές, τη μεγάλη αίγλη του αρχαίου Θεού της Μουσικής και της Ποίησης, ωθώντας τους να φέρουν πάλι στην επιφάνεια όλη την αρχαία ελληνική παράδοση των αρχαίων Ελλήνων.





εικόνα: φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη" Κιθαρωδός Θεός Απόλλων"© Νότα Κυμοθόη

2) Η Πρόμαχος Θεά Αθηνά βρίσκεται στ΄ αριστερά της Ακαδημίας Αθηνών και είναι ύψους4, 11 μέτρων. Επιβλητική δεσπόζει στην πόλη όπου φέρει το όνομά της και αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης, το οποίο κάνει κάθε επισκέπτη να σταματά για να το φωτογραφήσει και κάθε Έλληνα γνώστη της αρχαίας ελληνικής τέχνης να σκιρτά με υπερηφάνεια για τον Γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.











εικόνα: φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη
Και τα δύο  πατούν πάνω σε δυο στήλες Ιωνικού ρυθμού ύψους 23, 25 μέτρων.
Στην είσοδο του προαύλιου χώρου της Ακαδημίας Αθηνών, βρίσκονται  ακόμη δυο θαυμάσια καθιστά γλυπτά.

                                               
Ο Πλάτων, στην αριστερή πλευρά καθώς ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια, κάτω ακριβώς από τη σκιά της Αθηνάς.






εικόνα: φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη




Ο Σωκράτης στη δεξιά πλευρά καθώς ανεβαίνουμε τη σκάλα και κάτω από τη σκιά του Απόλλωνος.

                                                                     εικόνα: φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη

Αυτά τα δυο θαυμάσια καθιστά γλυπτά έργα τέχνης, σχεδιάστηκαν κι αυτά από τον Λεωνίδα Δρόση και σμιλεύτηκαν σε πεντελικό μάρμαρο από τον Ιταλό Γλύπτη Piccarelli στο δε χώρο που βρίσκονται σήμερα τοποθετήθηκαν το 1885 μ. Χ.
Στον προαύλιο χώρο βρίσκονται και μαρμάρινοι φανοστάτες όπου στη βάση τους υπάρχουν στις τέσσερις πλευρές τους ανάγλυφες κεφαλές του Ζηνός (ή Δία όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο Ζευς) και στις γωνίες τους γλαύκες ολόγλυφες.
Το 1980 μ.Χ. με τις ενέργειες του Ακαδημαϊκού και σπουδαίου Γλύπτη Γιάννη Παππά πραγματοποιήθηκε συντήρηση των γλυπτών του αετώματος από τον Γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο και με την επίβλεψη του Ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά. Την ίδια εποχή η Γλύπτρια Αικατερίνη Χαλεπά Κατσάτου εργάστηκε και τοποθετήθηκαν μεταξύ του κεντρικού κτηρίου της Ακαδημίας Αθηνών και της δυτικής πτέρυγας οι προτομές των έργων της: Γλύτπη Λεωνίδα Δρόση, Christian Griepenkerl Ζωγράφου της αίθουσας συνεδριάσεων της Ακαδημίας Αθηνών, Theophil Hansen, Ernst Ziller αρχιτεκτόνων.
Οι άνθρωποι οπού αγαπάνε τις Καλές Τέχνες εργάζονται συνεχώς και αγαπούν όλο τον κόσμο, δίχως προκαταλήψεις και δίχως σκοταδισμούς...
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός

Νότα Κυμοθόη "Ακαδημία Αθηνών" Δοκίμιο© Νότα Κυμοθόη